Επιλεγμένη διαμονή στό Πήλιο

Κατηγορία (el-gr)

Πήλιο Βουνό ή Θάλασσα

Το βουνό του Πηλίου ατενίζει το Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγασητικό κόλπο μέσα απο το πυκνοκατοικημένο του Βουνό και συνάμα καταπράσινο “Υλήεν” (δασωμένο) κατά τον Ισίοδο και “εινοσίφυλλον” “φύλλα που σείονται” κατά τον Όμηρο. 

Εδώ στο όμορφο Πήλιο με τις καθαρές παραλίες και το απέρατνο δάσος μας θα βρείτε, ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες και ενοικιαζόμενες κατοικίες. Να είστε σίγουροι οτι το ταξίδι σας στο Πήλιο θα σας μείνει αλυσμόνυτο. 

Ιστορία

Το Πήλιο, το Βουνό – φίλεμα των Θεών κατοικείται απο την Νεολιθική Έποχη με το Σέσκλο δυτικά της Πόλης του Βόλου να αποτελεί τον αρχαιότερο οργανώνμενο οικισμό στην Ευρώπη. Η συστηματική κατοίκηση του Πηλίου ξεκινά απο τον 12 αιώνα με την Ζαγορά το κεφαλοχώρι του Πηλίου να ακμάζει κατά τον 18 – 19 αιώνα. Το Πήλιο έμελε να γίνει το προπύργιο του Ν.Διαφωτισμού.

Γεωλογία

Η γεωλογική ιστορία του Πηλίου ξεκινά 140.000.000 περίπου χρόνια πριν σύμφωνα με τους γεωλόγους. Το Πήλιο αναδύθηκε απο την θάλασσα ως μια στενή ζώνη ξηράς η οποία ξεκινούσε απο τη Β. Μακεδονία περνώντας απο τον Όλυμπο, την Όσσα και το Πήλιο καταλήγοντας στη Β.Εύοια.

Μυθολογία

Κατά την μυθολογία το Πήλιο ήταν η εξοχική κατοικία των Ολύμπιων Θεών. Οι μύθοι για το ξακουστό αυτό Βουνό αναφέρονται στις περίφημες “ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΕΣ” στο “ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΔΙΟΣ” στους περίφημους γάμους “ΠΗΛΕΑ – ΘΕΤΙΔΑ” γονείς του ξακουστού Αχιλλέα στη “ΣΠΗΛΙΑ του Χείρωνα” γιο του Κρόνου – Φιλύρας ( Ωκεάνιδα). Από τους Ειρηνικούς Κενταύρους ο Χείρων ο οποίος έμμελε να γίνει Δάσκαλος και Μύστης των ξακουστών ΗΡΑΚΛΗ-ΑΧΙΛΛΕΑ και ΑΣΚΛΗΠΙΟ ο οποίος θεωρήθηκε ότι ξεπέρασε τον Δασκαλό του (γνώστης βοτάνων και φυτών Πηλίου) δημιουργώντας το φίδι πηγή Ζωής και Θανάτου, το οποίο αποτελλεί ακόμα και σήμερα το σύβολο της Ιατρικής Επιστήμης. Η ξακουστή ΑΡΓΩ σύμφωνα με τους μύθους του Πηλίου κατασκευάστηκε απο ξύλα των δασών του Πηλίου.

Γάμος του Πήλεα και της Θέτιδας 

Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, τον Όμηρο και τον Ευρυπίδη στους γάμους του Πηλέα (απ'οπου πήρε το βουνό το όνομα του) και της Νηρηίδας Θέτιδος καλεσμένοι όντας όλοι οι θεοί, εκτός απο την Έριδα. Θυμωμένη η Θεά για την απουσια της έστειλε το χρυσό μήλο με την επιγραφή “τη καλλιστή”. Ο Πάρης κλήθηκε να αποφασίσει ανάνμεσα στις θεές Αθηνά – Ήρα – Άφροδιτη. Η επιλογή του ως προς την Αφροδίτη έγινε η αφορμή του Τρωικού Πολέμου. 

Αργοναυτική Εκστρατεία

Ο Ιάσωνας γιος του Βασιλιά της Ιωλκού Αίσων στην προσπαθεία του να ξανακερδίσει το θρόνο του Πατέρα του απο τον Θείο του Πελία έπρεπε να φέρει πίσω το Χρυσόμαλλο Δέρας απο την μακρινή Κολχιδα του Εύξεινου Πόντου! Ο τολμηρός Ιάσον δέχθηκε την πρόκληση και ανέθεσε στον ναυπηγό Αργότ την κατασκευή πλοίου για το μεγάλο ταξίδι! Η Αργώ σύμφωνα με τον μύθο κατασκευάστηκε με ξύλα απο τα δάση του Πηλίου. Το Δέρας ήταν δώρο του Φρίξου στον Βασιλιά Αιήτη. Σύμβολο ευφορίας και ευμάρειας. Ένας ακοίμητος Δράκος το φύλαγε αλλά ο τολμηρός Ιάσων κατάφερε με την βοήθεια της Μήδειας να γίνει άτρωτος και να αρπάξει το Δέρας. Χείρωνας

Ο Χείρων Κένταυρος γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας ήταν σοφός, ειρηνικός Δδάσκαλος και Μύστης. Στην περίφημη και ξακουστή σπηλιά του στο Πήλιο μεταλαμπαδεύσε τις γνώσεις του στον Ασκληπιό, τον Ιάσων, τον Πηλέα, τον Αχιλλέα και σε πολλούς άλλους ήρωες. Σύμφωνα με τον σύχρονο ερευνητή Σωτήρη Σοφιά η σπηλιά του Κενταύρου Χείρωνα βρίσκεται κοντά στην παραλία της Μηλίνας στο Πήλιο. Πρόκειται για μονόχωρο σπήλαιο έκτασης 2.500τμ και ύψους 30 – 40 μέτρα. (πηγή:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Οι 4 εποχές στο Πήλιο.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το Καλοκαίρι στο Πήλιο απολαμβάνεις τη μυρωδιά της ρίγανης, του θυμαριού και τόσων άλλων αρωματικών βοτάνων. Οι καλοκαιρινές βραδιές στο Πήλιο πλημμυρίζουν απο τα αρώματα του γιασεμιού, της γαρδένιας και των νυχτολούλουδων.

Οι μουσικο – φεστιβαλικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στα ορεινά αλλά και στα παραθαλάσσια χωριά του.

Τα τοπικά λαικά πανηγύρια αντιπροσωπεύουν το κάθε μικρό η μεγάλο χωριό του ποικιλόμορφου αυτού Βουνού. Οι μουσικές βραδιές αλλά και οι υπέθριες συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών συντροφεύουν τον επισκέπτη στις πλατείες των ενίοτε γραφικών χωριών υπό το φως των αστεριών ενίοτε και της πανσέληνου ανάμεσα στα αιονόβια πλατάνια του Πηλίου.

Οι Παραλίες του Πηλίου υποδέχονται τους καλοκαιρινούς επισκέπτες με μια σειρά ενναλακτικών και μη δραστηριότητων. Οι θαλάσσιες δραστηριότητες προσφέρουν Boat Taxi (sea tour), scuba diving, canyoning, sea kayak, θαλάσσιο ποδήλατο, Flying Fox.

Αλλά και τα ορεινά χωριά προσφέρουν απλόχερα τις ορεινές δραστηριότητες τους όπως

  • Πεζοπορία - Trekking and Hiking 
  • Σκοποβολή – Shooting
  • Τρέξιμο – Joking 
  • Ιππασία – Horse Riding
  • Τοξοβολία – Archery
  • Αννάβαση – Climb
  • Ορειβασία – Climbing
  • Ποδηλασία Βουνού – Mountain Biking
  • Τρέξιμο Βουνού – Mountain Running 
  • Yoga

Τα ετερόκλητα τοπία του Πηλίου με τις βοτσαλωτές παραλίες αλλά και τις γεματές απο ψιλή άμμο αμμουδιές το κάνουν ένα επίγειο παράδεισο. Το απέραντο γαλάζιο εναλλάσεται ανάμεσα σε τυρκουάζ, βαθυγάλανα ή διάφανα νερά τα οποία παίζουν αγκαλιάζοντας μανιωδώς κάποιες φορές τα κατάλευκα, επιβλητικά βράχια του. 


ΑΝΟΙΞΗ

Η Άνοιξη

Η Άνοιξη αυτή μας βρήκε όλους απροετοίμαστους κι ανόρεξους ή αδιάφορους – απροετοίμαστη κι η άνοιξη , σε κάθε της βήμα κοντοστέκεται σαστίζει και σωπαίνει κάτω απ τα λίγα της δέντρα – δε ρωτάει. Γ. Ρίτσος

Η Άνοιξη στο Πήλιο, αργεί αλλά πάντα έρχεται. Όμορφη, ανναγεννησιακή και ελπιδοφόρα. Το Βουνό του Πηλίου δειλά δειλά αναγενάται καθημερινά όσπου φτάνει σε ένα χρωματικό οργασμό πρασίνου. Μια διαδραστική, χρωματική παλέτα που δρα καθημερινά, ξεκινώντας απο τα παραθαλάσσια χωριά και φτάνει στην ψηλότερη κορυφή του Βουνού έστω και με λίγο χιόνι. Ορτανσίες, καμέλιες, γαρδένιες και πολλές πολλές τριανταφυλλιές πλυμμηρίζουν τους κήπους και τις αυλές των ορεινών και παραθαλάσσιων χωριών. Οι άνθρωποι ξεκινούν τις ανοιξιάτικες εργασίες τους με το να φροντίζουν τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών ενόψη της Λαμπρής.

Η Τουριστική περίοδος που ξεκινά αρχές Απρίλη βρίσκει τους επαγγελματίες πανέτοιμους ενόψει της νέας σεζόν.

Για τους λάτρεις του Περιπατικού Τουρισμού ο Απρίλης, Μάης, Ιούνης και Σεπτέμβρης εώς Οκτωμβρίος είναι η ιδανική περίοδος καθώς ο καιρός είναι ήπιος για τις μικρές, μεσσαίες αλλά και μεγάλες πορείες. Τα λιθόστρωτα καλνερίμια, τα αμέτρητα μονοπάτια του Πηλίου υπόσχονται στον επισκέπτη, ταξιδευτή, τουρίστα και περιπλανώμενο μια πορεία τόσο αναζωογονητική για το σώμα όσο και για το πνεύμα.


ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 

Φθινόπωρο στο Πήλιο;

Ένας πίνακας ζωγραφικής αλλιώτικος. διαδραστικός καθώς εναλλάσεται το τοπίο…Ό ορεινός καταπράσινος όγκος μετατρέπεται σε μια παλέτα χρωματικών αλλαγών. Ξεκινώντας απο το βαθύ πράσινο περνά στις πορταλοκόκκινες πινελιές οι οποίες θα μετατραπούν σε κιτρινό καφέ αποχρώσεις για να καταλήξουν στο τελειωτικό γύμνωμα των φυλλωμάτων. Ένα όμορφο, παχύ χαλί απο τα φυλλώματα θα απορροφηθεί απο την γη του Πηλίου για να ξαναγεννηθεί την Άνοιξη!

Οι λάτρεις της περιπατικής δραστηριότητας θα απολαύσουν το πέρασμα του Καλοκαιριού στο Φθινόπωρο μέσα από τις εξορμήσεις του κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών καθώς οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και ηδανικές τις μεγάλες ή μικρές του πορείες. Κάποιοι συνεχίζουν τις εξορμήσεις τους στη δροσερή Αιγιοπελαγίτικη Θάλασσα εώς και τα μέσα Δεκέμβρη! Οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν και τον Γενάρη.

Το Φθνινόπωρο στο Πήλιο ο επισκέπτης – ταξιδευτής θα γνωρίσει από κοντά την μαγεία της συγκομιδής των περίφημων αχλαδιών και φουντουκιών στα τέλη Αυγούστου εως τις πρώτες μέρες του γλυκού Σεπτέμβρη!

Τα γνωστά και πεντανόστιμα σε όλους Μήλα “Ζαγορίν” έχουν την τιμητική τους στα μέσα Σεπτέμβη εώς Οκτώμβρη μαζί με τα σταφύλια, τα καρύδια και τα φιρίκια Πηλίου. 

Από τα μέσα του γλυκού και ζεστού Οκτώμβρη όμως έχουμε και τα περίφημα κάστανα και ακτινίδια. 


ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Ο Χειμώνας στο Πήλιο έρχεται δυνατός και παγωμένος για να δημιουργήσει στιγμές απόκοσμες και μακρινές.

Τοπία ντυμένα στα λευκά με τις Αγριόλευκες να δεσπόζουν στον ορεινό όγκο, ψιλόλιγνες και γυμνές άλλωτε να παίζουν με τα σύννεφα και άλλωτε με τις παιχνιδιάρικες αχτίδες του ήλιου. 

Για τους λιγότερους περιπετειώδης η ζεστασιά του τζακιού με τα ξήλα στην φωτιά να τρίζουν καθώς σιγοκαίονται ...δημιουργεί στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς για τους φίλους τους καλούς που απολαμβάνουν τον Πηλιορείτικο αέρα πίνωντας ένα ποτήρι κρασί γύρω από την φωτιά προσέχοντας τα κάστανα να σιγοψήνονται. 

Μουσικά ακούσματα, αναγνώσματα και ζεστά ροφήματα θα συντροφεύσουν τους επισκέπτες του Βουνού. 

Υποκατηγορίες